28.9.13

blog yazacaklara tavsiyeler

bir blog yazarı, hiçbir şey yayınlamadan evvel ne istediğini bilmeli. okuyucularla fikir alışverişi mi yapmak istiyor, bir derdini mi anlatmak istiyor yoksa sadece yazmak için mi ya da kâr elde etmek için mi veya tüm bunların dışında bir arayışla mı yazıyor.

internet aleminde altyapı her şey

şayet yazdıklarınızı herkese açık bir şekilde yayınlayacaksanız size iki farklı blog tutma sistemi önerebilirim. wordpress ve blogspot

wordpress

wordpress'i kendi sunucunuza, kendi veritabanınıza bağlarsanız tam anlamıyla bütün nimetlerinden yararlanabiliyorsunuz. aksi takdirde (abc.wordpress.com gibi bir blog altyapısıyla) fazlasıyla kısıtlı bir blog yazarlığı tecrübe edeceksiniz. çoğu zaman video bile embed edemeyebilirsiniz. ha kendi sunucunuza wordpress kurarsanız da uzun vadede sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. çok geniş bir okuyucu kitleniz falan yoksa blog yazarak para kazanamazsınız. tüm blogunuzu reklamlarla donatsanız bile yıllık sunucu kiranızı karşılayamazsınız. bu nedenle ücretli sunucuda blog tutmak uzun vadede risklidir. birden tası tarağı toplayıp blogspot gibi bir sisteme taşınmak isteyebilirsiniz ve maalesef wordpress'teki verilerinizi wordpress'teki haliyle hiçbir sisteme taşıyamıyorsunuz hep bir tarafı eksik kalıyor.

blogspot

uzun vadede en can kurtarıcı blog sistemi blogspot. çünkü bu işin arkasında google var. ve google şu internet aleminde veri saklama, koruma gibi konularda bir numara diyebilirim. yıllarca blogunuza gönderi girmeseniz bile blogunuz ilk günki gibi sapa sağlam ayakta kalabilir. güncelleme onayı falan sormaz kendi kendine her işi yapar yazara yazması için imkanlar sunar.

okuyucum yok

blog yazıyorsanız çok dikkat çekici şeyler yapmıyorsanız kısa vadede eşiniz dostunuz dışında okuyucunuz olmayacak. ders notları gibi şeyler paylaşırsanız veya ne bileyim, işe yarar tecrübeler falan aktarırsanız yabancı okuyucu kazanma ihtimaliniz kuvvetleniyor. ama bu konuda çıplaklık ve seksin önüne geçebilen bir kavrama rastlamadım. yazar ortalama güzellikle bir kadınsa, "cesur" fotoğraf ve videolar yayınlayarak kısa vadede bir "üne ulaşacaktır" günümüzde bunun örneklerine rastlamak mümkün.

okuyucum var ama yorum yapanım yok

esasında bu yeni bir sorun. bir zamanlar yorum yapabilme özgürlüğü veren bloglara neredeyse her okuyucu bir yorum bırakırdı. artık genellikle okuyup kapatan bir okuyucu kitlesi halini aldık. bu nedenle yorum olayına bu kadar takılmamak lazım. ha bu konuda yazarın da etkisi olabilir tabii. örneğin, yazar öyle bir yazar ki okuyucuya soru bırakmaz, her şeyi yanıtlarsa okuyucunun yorum yapabileceği alan daralmış olur. böyle bir durumda okuyucudan yorum beklenmemeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder