5.11.14

her şey olduk da insan olamadık

uzun zamandır şöyle çayımı yudumlayarak bir şeyler yazmıyordum. yazayım ama çaysız. bugün bir film izledim. "castillos de cartón" kimine göre felsefe, kimine göre erotik ve hatta seks, porno filmi. ben her durumda olduğu gibi sorgulama tarafında kalmaya gayret ettim. filmi izlerken ahlakı sorguladım, düzeni, eğitimi ve dünyalıların aile kurma hasretini sorguladım.

film hakkında elimden geldiğince tad kaçıracak bilgiler (spoiler) vermeyeceğim. bu sebeple rahatça okuyabilirsiniz.

yanlış?
film boyunca karakterlerin yüzünden "bir şeyler yanlış mı?" sorusu okudum. ikilemlerle dolu bir hayattalar, bir süre sonra bu yanlış olabilecek şeyin içinde hissettim kendimi. çünkü yanlış olan şey düzendi bana göre. bir şeyleri şuursuzca sıraya koyma manyaklığı kadar yanlış bir şey yoktu. ama yine de düzen gerekliydi aksi takdirde nasıl varlığımızı sürdürürdük? peki varlığımızı sürdürme güdümüz niye bu kadar kararlı? niye varlığımızı sürdürmek zorundayız?

eşcinselliği veya üremeye elverişli olmayan cinsel birleşimleri neden sonsuz kere öteliyoruz? böyle bir soru işitseydim yanıtım "dünyalıların üreme tutkusu" olurdu. the matrix filminde ajan smith'in bahsettiği "insanlar bir virüsten farksız, yerleşiyor, istila ediyor ve tüm kaynakları tüketinceye kadar ürüyor" sitemi bu filmin ortalarında bir yerde kulağımda yankılandı. anne babalar, çocuğunun üremek istemeyişine (ben evlenmeyeceğim) gülüp geçiyor. şöyle düşünüyor anne baba, "bu yaşlarda böyle düşünüyor olması normal büyüyünce engel olmak istesek bile ürer"

evet gerçekten anne baba çocuğunun üremesine engel olamaz. "o kızla evlenirsen sütümü helal etmem" dese de o kızla evlenen "çocuklar" var. "o hıyara damadım demem ben, evlenmeyeceksin" dese de baba, o kız gider o "hıyarla" evlenir. tıpkı kendi annesi gibi. peki bu karşı konulamaz düzen neden, nasıl bu kadar kararlı?

sonuç olarak bize verilen en büyük görev üremek. üremek için de meşru bir evlilik gerçekleştirmek toplumun anne baba adaylarından ilk beklentisi. ismini hatırlamadığım bir yazarın da dediği gibi "kadınlar evlilik için sekse, erkekler seks için evliliğe katlanıyor" bu sözü olduğu gibi kabul etmek bir yana dursun, sonuna "peki neden?" diye eklemek tam benlik. katlanıyor çünkü kadın da erkek de üremek için doğuyor. tıpkı bir virüs gibi, biyolojik veya teknolojik virüs...

bu filmde emeği geçen herkese böyle bir olayı deneyimleme fırsatı verdikleri için teşekkür ederim. deneyimlemek için yaşasaydık geri dönemeyeceğimiz bir yola girmiş olacaktık. ama şimdi çay demleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder