12.6.13

Maraşlıca

Bıldır  ikindi vakti ayazda otururken soykanın biri cücük lastiğiyle benim celfinlere saldırmasın mı... peşinden goyurdum iti amma Mıhrız Durdunun siyecinden içeri hoplayınca yırtmış paçayı... Gavurun eniği, kimin malını ziyan ettin de gene kaçıyon diye seslendi Mıhrız Durdu.  Soyha bir demlik vura da geberteydin ...Mıhrızlığı Allahın selamını bile vermeyişinden belliydi. Köyde herkesin bir lakabı olur söylendi mi herkes hemen bilecek şekilde tasvir edilirdi. Hırhıza kendir yakışır gibi yakışırdı lakapları. 

Ocaklardan kiş kiş Gabırlık Hasan lakabında biri vardı ki anca toprak pakladı, cami imamı arısili yıkadı da anca temizlendi. Musallat oldu mu adamın imanını gevredir koyardı. Fısdanını haraldan anca dikerler de hapapların en büyüğü baş parmağına zor girerdi. Gendine arka getirenleri çok sever, şirinlik ederdi.  Şoruna bin yalan katar,laf atışanı dımdızlak ortada koyardı. Yenişemediği adamları dirgenlen kovalar, yakalarsa eşşek sudan gelene kadar döverdi. 

Her aşı yemez, bastıklan cevizi çok severdi. Seslenirken birine : Biyam, beri bahale derdi. Kafasını bozana etmediği beddua koymaz saydırırdı. Eviyin epciği söküleden tut soyhası çıkasıcaya  kadar hepsini sayardı. Bazen damların süyüğünde saklanır, bazen süllüm altlarında milleti çokça korkuturdu. Bahçenin birinden arakladığı calağı muhtarın duluğuna yerleştirince adamın avurdu yırtılmış, böğrüne yediği depiklen yere kapaklanmıştı.

Damlardan firik çalar, ağaçlardan siiperek kaçardı. Kadınları  görünce senin gişi ne iş yapıyor, diye sorar, polis deyince süt dökmüş püsük gibi sinerdi. Horantası bol evleri sever, ne bulsa yerdi. Başı ağrıdı mı şeş ister başına bağlatırdı. Davarcı Hacı'dan tek istediği tahıldakla teleme çalmasıydı, bastık sokumu yapıp dibini de sıyırırdı. Arada densizliği tutan Gabırlık Hasan'ı en iyi Mırtık Halil zabdeder,elindeki mertek, mırtığın  çok işine yarardı. Çimdikten sonra çamanlı ekmeği arar gibi arardık bazen onu hem uğraşıp iki sıkıntıdan kurtulmak hem vakit geçirmek hem içimizdeki deliyi oynamak için... Rahmetlinin güneş doğsun yüzüne çok heybetli görünürdü gözüme...

kaynak : http://www.haber46.com/kose-yazisi/18374/maraslica.htm