eğitim sistemi sınavlara dönük bilgilerle öğrencinin beynini bulandırmaktan başka bir işe yaramıyor. sınava kadar kalıcı olabilen bilginin, kişinin ileri hayatına katkısı ne olabilir?
mesleklerde yozlaşma, kendini bilmezlik ve yolsuzluk durumları doğrudan olmasa da dolaylı olarak eğitim sisteminin yanlış işlemesinden kaynaklanıyor. özgüven sahibi öğrencilerin özgüvenini sarsan kuşkusuz sınavlar ve notlar. öğrenmek için öğrenmenin mümkün olabilmesi için gerekli özgüven kırılırsa, öğrenci yolunu kaybediyor. bununla kalmıyor hedefini küçültmek zorunda kalıyor.
belki bizden de bilim adamları; kendini yetiştirmiş doktorlar ve mühendislerin çıkması olası olabilir. ancak sistem belirli bir yere kadar ilerleme olanağı sağlıyor. tamam sistem olmasa da olmaz. ancak sistemin sistemsiz bir şekilde ilerlemesinin de genç nesillere atfedilmesi hiç de hoş değil. sistemin yapısı birçok şey olmamızı istiyor.
ilkokulda koyduğumuz hedef sistemin çarkında eriye eriye kaybolma seviyesine ulaşıyor. daha sonra sınavlarla sistem sana seçme olanağı veriyor. tabiî istediğin şıkkı seçemezsin. istediğini seçebilme için hedeflerin sistemin çarkında iken, sen de sistemin içine girip hedeflerin kaybolmadan ordan söküp alman lazımdı. şimdi ne oldu sistem kendi içinde yoğurduğu, belki başka adayların hedeflerini getirdi önüne, "al dedi sen bu okula git". ilk başta yadırgadın, "olmaz ben gitmem" dedin. ancak sistemin en önemli unsurları olan ebeveynlerin baskısı ve en azından boşta gezmeme gibi nedenlerden dolayı sisteme boyun eğdin.
akademi hayatının monoton ve sıkıcı geçmesi beni hiç de şaşırtmaz. derslere olan ilgisizlik, belki de okulu uzatmana yol açacak. iyi kötü okulu bitirip diplomayı alacaksın. belki kafa yormaktan saçların dökülecek hasta olacaksın. hastalık dediysem, psikolojik ağırlıklı hastalıklar. kendini toparlamadan önce tekrar sisteme başvurman gerekli.
tamam diplomayı aldın, o diplomayı duvara asmak için almadın. tekrar sisteme başvurup, "böyle böyle elimde bir diploma var. bu departmanda boş kontenjan var mı?". öyle yağma yok istediğin departmana elini kolunu sallaya sallaya yerleşemezsin, sınava gireceksin. sınavda yüksek bir puan almak tabiî öncelikli kriter. diğer kriterleri tahmin etmek güç değil. bu aşamayı da atlattıysanız hayırlı olsun, artık bir mesleğiniz var. takatiniz kaldı ise mesleğinizde yükselin. ayrıca hacı işinizi severek yapın. sonuçta sistem sizin için her türlü olanağı sağladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder