25.10.14

büyük harflerin gereksizliği

insanı diğer canlılardan ayıran en temel özellik, öğrenmek. bu kutsal özellik okumakla başlıyor. okullar da ilk olarak okumayı öğretmeyi amaçlar.

bir ilkokul bebesinin okumayı öğrenmesi maalesef gösterdiği gayret ve ilgiye göre bir yıldan daha uzun sürebiliyor. bu eğitim harfleri tanıma ile başlıyor. abecelerde (alfabelerde) büyük harflerin de oluşu öğrenme sürecini geciktiriyor. abecelerde sadece küçük harfler olsa 29 harf öğrenerek sesleri birbirine bağlama aşamasına geçebilecekken bebelerin taze hafızalarına büyük harfler yüklenmeye çalışılıyor. dolayısıyla günümüzdeki eğitim sistemindeki öğrenciler öğrenme serüvenine aylarca geç kalıyorlar.

abecelerde büyük harfler oluşunun okuma öğrenimini geciktirdiğini teknik olarak açıklayabildiğimi düşünerek, bu satırdan sonra büyük harflerin kaldırılması halinde hiçbir kayba uğramayacağımızı açıklamaya çalışayım.

bazı "büyük harf düşmanları" aynı zamanda noktalama işaretlerine de karşılar. ben yalnız büyük harflere karşıyım. çünkü noktalama işaretlerinin (metni ve yazarı) anlayarak okumaya büyük bir katkısı var. noktalama işaretleri okuma esnasında duraklanacak yerleri, ünlemleri ve vurguları belirtiyorlar. okuma anında gereken bu üç önemli görevi noktalama işaretleri yapabiliyorken büyük harfin, anlayarak okumaya hiçbir katkısı yok.

noktalama işaretlerinden sonra büyük harfle başlamak cümleye yüksek sesle başlanacağı anlamına gelmiyor. sadece yeni bir cümlenin başladığı anlamına geliyor. e zaten nokta konulunca soldaki cümlenin bittiği anlaşılıyor, yeni cümleyi "bu cümle yeni" diye etiketlemek gereksiz bir detay.

özel ve "değerli" isimlerin büyük harfle başlaması da tamamen yalakalık. zaten "değerli" isimler kişiden kişiye değişeceğinden, çok kafa karıştıran (ve yine dolayısıyla fazladan ilgi zapt eden) bir olgu bu. bir de işin "estetik" ve "güzellik" boyutu var elbette.
  1. ulaştırma ve denizcilik bakanı ahmet mehmet
  2. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Mehmet
1 numaralı örnek mi daha estetik ve güzel 2 numaralı mı?
bana böyle bir soru sorulsa "güzel" derken ne kast edildiğini anlamaya çalışırım. güzellik ve estetik göreceli değil midir? kimisi mavi sever kimisi kırmızı.

özetle büyük harf vakit kaybıdır. örneğin bu yazıyı okuyarak vakit kaybettiniz hep bu büyük harf kuralı yüzünden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder