25.3.14

nasıl rahat adam olunur?

rahat adam olarak tanımladığım adamı bir çok insan özgüvenli (kendine güvenen) diye tanımlıyor. bu konu hakkında yazıyorum.

öncelikle özgüvenli olmak için okumak, izlemek, dinlemek (tüketmek) değil yazmak, video çekmek, müzik yapmak (üretmek) gerekiyor. bu sebeple mümkünse bu konuda okuduğunuz son yazı bu olsun. hatta bazılarınız şimdiye kadarki okuduklarından ne yapması gerektiğini anlamıştır ve geri kalanını okumasa da olur. onlar kapatıp gitsinler lütfen.

kalanlar için...
okulda nöbetçi öğrenci olmak için can atan öğrenciler çizgilerinden şaşmazlarsa rahat adam oluyorlar. sınıflara paldır küldür dalıp duyurular yapan ve bunu yaparken heyecanını kontrol edebilen, kekelemeyen, bildiği halde yanlış okumayan adamlardan olmak çok zor değil. ülkemizde biraz zor tabii. ecnebi memleketlerde 19 yaşındaki bir genç avrupanın neredeyse tamamını gezmiş oluyor. aç, kalacak yere muhtaç zorluklar tecrübe etmiş ve kendisine, insanlığına bir güveni oluyor. bizim burada 50 yaşında deniz görmemiş insanlar var. bu şartlarda rahat adam olmak için bir takım şeyleri iyi anlamak gerekiyor.

kabullenmek
bazı şeyleri kabul etmek lazım. toplumun güzellik/yakışıklılık algısına hitap etmiyor olabiliriz. bununla ne kadar erken yüzleşirsek o kadar iyidir. maddi imkansızlıklar konusunda da öyle. asgari ücretle çalışan bir adamın spor araba hayal etmesi özgüvenini her geçen gün biraz daha törpüleyecektir. türkçe'den başka dil bilmiyorsanız fransa'daki sektör öncüsü bir şirketten teklif alma ihtimaliniz çok düşük.

başlıyoruz...
bir mekana girdiğinizde rahatça selam verip, derdinizi anlatmak ve talepte bulunmak istiyorsanız önce selamdan başlamalıyız. "selam" sümerler döneminden beri (5000+ yıl falandır) kullanılan bir selamlaşma sözcüğüymüş. ama kendinizi selam, selamunaleyküm, merhaba, esen olun, iyi günler gibi selamlarla sınırlandırmayın. "kolay gelsin" de bir selamdır. "hayırlı işler" de bir selamdır.

selam egzersizi
  1. sokakta tanımadığınız insanlara selam verin.
  2. tanımadığınız insanlarla ayak üstü konuşun, bir şeyler paylaşın (nolacak bu ülkenin hali gibi de olabilir)
topluluk önünde konuşabilen adam rahat adamdır zaten.

bunu okuyorsanız artık nöbetçi öğrenci olup duyurudan duyuruya koşacak yaşta değilsinizdir. ama iş işten geçmedi. daha önce çalmadığınız bir kapının çalınması gerektiğinde, birkaç kişiyseniz ve gönüllü aranıyorsa gidin o lanet olası zile basın. en kötü ihtimalle kapıyı o gün işinden kovulmuş, eşi tarafından aldatılmış, çocuğu kaçırılmış bir adam açar.

hemcinsine karşı rahat ama karşıcinse karşı kasıntı olduğunu düşünenler için de en kısa zamanda bir yazı hazırlayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder